VEKİL ÖZTÜRK'TEN , TİK TOK'A KISITLAMA GETİRİLSİN ÖNERGESİ

Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi sundu.

 

 

Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, “İnsan ve toplum hayatının konforunu arttıran en önemli unsurlardan birisi de teknolojidir. Teknolojiye bağlı olarak özellikle bilişim ağının yaygınlaşması iletişim hızını da arttırmakta, bu vesileyle dünyada yaşanan gelişmelerden anbean haberdar olmaktayız. Bu ve buna benzer müspet gelişmelerin yanı sıra sosyal medya platformlarının çeşitlenmesi ve bu platformların popüler hale gelerek kullanıcı sayısının artması bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Bir sosyal medya mecrasının yararlı ya da zararlı olarak değerlendirilmesi, sosyal medya kullanıcılarının bu platformu nasıl kullandığına bağlıdır.

Dünyada ve ülkemizde kullanılan en yaygın sosyal medya platformlarından birisi de TikTok adlı uygulamadır. Video paylaşım sitesi olarak karşımıza çıkan bu uygulamanın, açık kaynakların verdiği bilgiye göre, kullanıcı sayısı dünyada 1 milyarı aşmıştır. Bu rakamın Türkiye’de ise 30 milyonun üzerinde olduğu ifade edilmektedir. Genel bir değerlendirme yapıldığında, TikTok’u diğer sosyal medya platformlarından farklı kılan yönlerin olduğu görülmektedir. Kullanıcılar arasında daha yüksek düzeyde etkileşim ortamı sağlaması, birçok interaktif özelliği bünyesinde barındırması, kullanıcılarını içerikleri sadece bir kere ve olabildiğince hızlı bir biçimde tüketmeye odaklaması, TikTok kullanıcılarının bizatihi kendisi de paylaşılan bir içeriğin konusu veya malzemesi olabilmesi, Facebook, Twitter ve Instagram vb. uygulamaların çalışma mantığı daha çok arkadaş eksenliyken, TikTok ise tıpkı YouTube gibi daha halka açık bir yapıda hizmet vermesi ve TikTok’ta içerik bulma ve onu paylaşmanın oldukça basit düzeyde kalması Tiktok’u diğer platformlardan farklı kılmaktadır. TikTok’un kullanıcılarına sunduğu özellikler bilhassa Z kuşağının dikkatini daha çok çekmektedir. Bu nedenle platformu kullanan kesimin daha çok Z kuşağı olduğu göze çarpmaktadır.”

Öztürk, “TikTok popülerliği kadar erişim yasaklarıyla da gündeme gelen bir uygulamadır. Endonezya, Pakistan, Bangladeş ve Hindistan TikTok’a erişim yasağı uygulayan ülkeler olmuştur. Bu ülkeler dışında ABD’de de TikTok’a 9 ay içerisinde hisselerini Amerikalı bir şirkete devretmezse yasaklayacağına ilişkin yasayı onamıştır. ABD, İsrail ve Avustralya’nın başını çektiği bazı ülkelerde ise özellikle güvenlik ve istihbarat birimlerinde çalışanların TikTok kullanımına ilişkin sınırlandırmalar getirmiştir. Kanada, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık, Tayvan, Endonezya da TikTok’a kısıtlama getiren ülkelerdir. TikTok’a erişim yasağı uygulayan ve getirmeye çalışan bu ülkeler; ahlaksız ve müstehcenlik, kullanıcı bilgilerinin gizliliğini ihlal etme, ulusal güvenlik, uygunsuz içerikler, çocukları ve gençleri ahlaki ve sosyal bozulmadan kurtarma başlıkları çerçevesinde erişim engeli/kısıtlaması getirmiştir.

Ülkemizde kullanımı yaygınlaşan TikTok uygulamasının, Türk aile yapısına ve insan haysiyetine uygun olmayan görüntülerin ve davranışların paylaşıldığı bir mecra olarak, zaman zaman kamuoyunun gündemine geldiği herkesin malumudur. Bu anlamda müstehcen içerikler oluşturan, canlı yayında gelir sağlayan, çocuk istismarı paylaşan hesap yöneticilerine yönelik operasyonların yapıldığı ve adli soruşturmaların açıldığı yine kamuoyuna yansımaktadır.

Ahlaki değerlerimizin hiçe sayıldığı bir sosyal medya mecrasında yapılan paylaşımlar toplum düzenimizi tehdit eden birer unsur olarak değerlendirilmelidir. Bu, her şeyden önce içinde çocuklarımızı büyüteceğimiz sağlıklı bir toplum için gereklidir.

Kanun Teklifimiz; ahlaka aykırı paylaşımların yoğunlukla yer almasına ve milli-manevi değerlerimizin örselenmesine olanak sağlayan TikTok adlı sosyal medya platformuna karşı, kısıtlama ve erişim yasağı gibi tedbirlerin uygulanmasınıamaçlamaktadır.

Mahremiyetin ortadan kalkmasının önünü açan, hakaret, tehdit ve şantaj gibi suçlara zemin hazırlayan, suçlunun bulunmasına geciktirici etken ve birçok olumsuz davranışların sergilenmesine zemin oluşturan sosyal medya platformlarına yönelik, kullanıcıların bu platformlara “cep telefonu numarası” ile giriş yapmasını sağlayarak böylece suç işlemede caydırıcılığı artırmak Kanun Teklifimizin amaçlarındandır. “